Sayısal Sistem Yürüyen Işık Devresi


Devre şeması
 Bu devrede 4017 entegresi (halka sayıcı) kullandım. Halka sayıcı flip floplar ile yapılabilir ancak hazır 4017 entegresini kullanmak devrenin daha basit olmasını sağlayacaktır. Devre led matris esasına göre çalışmaktadır. Osilatörden gelen her sinyal darbesinde 1.entegrenin çıkışları sırayla 1 olmaktadır. İkinci entegrenin osilatör girişine ve reset kısmına dikkat ediniz.İkinci entegrenin osilatör girişi 1.entegrenin carry out çıkışından alınmıştır. Carry out her 10 clock darbesinde 1 kez çıkış verir. Başlangıçta 2. entegrenin 0. çıkışı lojik-1'dir ve bu nedenle görüldüğü üzere ilk transistörü ve dolayısıyla ilk led satırını tetikler.                                                  

  İlk entegrenin 10 çıkışı(ledler) da yanıp söndükten sonra ikinci entegreye bir clock sinyali gider. Bu sefer 1. çıkış lojik-1, 0. çıkış lojik-0 olur ve dolayısıyla 2.satır aktif hale gelir. 1. entegre 10 kez sayar(ledler sırayala yanar) ve 2. entegreye clock sinyali gönderir. Bu sefer 2.entegrenin 2. çıkışı aktif olur fakat dikkat ederseniz 2. çıkışın resete bağlı olduğunu görürsünüz. Yani 2. çıkış tetiklendiği anda entegre sıfırlanır ve 0. çıkışı lojik-1 olur. Yani yine 1.satır aktif hale gelir.1. entegre yine sırayla çıkışlara 1 verir ve böyle devr-i daim eder. Eğer 2.çıkışı resete bağlamazsanız 2.satır söndükten sonra devre bir süre bekledikten sonra başa dönecektir. Eğer clock frekansınız 1 ise 80 saniye sonra devre başa dönecektir. Eğer 100 ledli bir uygulam yapmak isterseniz yapmanız gereken matrise 8 satır ve transistör eklemek. İlk iki satırdaki düzene göre bağlantıları yapıyoruz ve tabi bu sefer reset olayını ortadan kaldırıyoruz ve boşta kalan ayakları transistörlerin beyzlerine bağlıyoruz.

 Devreyi kurarken 4017 entegresinin ayak yapısına dikkat ediniz! Çıkışlar sıralı değildir. Ayrıntılı bilgi için entegrenin datasheetine bakınız.


4017 entegresi ayak yapısı




Breadboard görünümü



                                           
Devrenin çalışır hali
        Ledlerinin yanma hızını osilatörün frekansını değiştirerek ayarlayabilirsiniz. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere hoşça kalın.

Yorumlar

  1. Merhaba;
    Sitenizde iletişim bölümünü bulamadım.
    Bu devreyi yapmak istiyorum fakat şekilden malzeme listesini çıkartamadım.
    2 Adet 4017 entegre
    2 Adet 220 Ohm Direnç
    20 Adet led

    Q3-ve Q4 transistörlerin değeri/numarası nedir..?
    Voltaj regülatörü değeri/numarası nedir..?
    Giriş voltajı aralığı nedir..?
    Osilatör olmadan çalıması mümkünmü..?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Malzemeler doğru yazmışsınız. Listeyi yazmamam benim hatam düzelteceğim.Devre 5 volt ile çalışıyor. Eğer 5 volt güç kaynağınız varsa regülatöre gerek yok. Benim kullandığım regülatör 12~9 volt giriş 5 volt çıkış veriyor. Transistor olarak herhangi bir npn transistor kullanabilirsiniz. Ben bc 237 kullandım. Osilatör olmadan devre çalışmaz. 2 transistor 2 kondansatör ve 4 direnç ile basit bir osilatör yapabilirsiniz.

      Sil

Yorum Gönder

Eksik veya yanlış gördüğünüz şeyler varsa yorumda belirtin. Yorumlarınızı eksik etmeyin!

Bu blogdaki popüler yayınlar

Pratik Bilgi: Ethernet Kablosu İle İki Bilgisayar Arasında Veri Aktarımı

Asal Sayı Algoritması