Arduino Programlama #1 - Led Yakma


 Arduino Nedir? adlı yazımın üzerinden uzunca zaman geçti açıkçası artık Arduino programlama ile ilgili serinin vakti geldi, hatta geçiyor bile. (Not: Sürpiz seri olarak bahsettiğim seri bu değil.) Buna mukabil her Arduino programlamaya giriş ritüeli olan kartın üzerimdeki 13.pine bağlı olan ledi yakıp-söndüreceğiz(blink). (Bu yazıyı Arduino Nedir? adlı yazımı okuduğunuzu varsayarak yazıyorum çünkü buradaki işlemleri yapabilmek için Arduino Ide'yi indirip kurmanız gerekiyor.)


  Arduino programı da diğer birçok mikrodenetleyici gibi iki bloktan oluşur. Bu iki blog;


  • void setup()
{

 }

  • void loop{}
{

}

 Setup kısmı adından da anlaşılacağı üzere ilk ayarlarımızı yaptığımız kısımdır. Kart çalışmaya başladığında ilk önce bu blokun içerisindeki kodlar sırasıyla çalıştırılır. Hangi pini kullanacağız, giriş mi çıkış mı olacak gibi konfigürasyonlar bu blokun içinde yazılır.

Loop kısmı da setup kısmı çalıştıktan sonra çalıştırılan kısımdır. Bu kısım döngüdür(loop-İng.), sürekli tekrar eder. İçerisindeki kodlar sırayla çalıştırıldıktan sonra tekrar başa döner. Setup kısmı ise sadece bir kere ve başlangıçta çalıştırılır. Setup ve loop kavramlarından bahsettikten sonra kodlarımızı yazmaya başlayabiliriz. Bu uygulamamızda kartın üzerindeki 13.pine bağlı olan ledi çalıştıracağımız herhangi bir ekstra malzemeye ihtiyacımız yok.



  Burada pinMode kodu giriş ve çıkışları ayarlamamızı sağlar. Yani dış dünyaya çıkış vereceksek;
pinMode(ayarlanmak istenen pin numarası, OUTPUT); şeklinde yazılır. Büyük küçük harf kullanımına dikkat ediyoruz çünkü gördüğünüz üzere arduino büyük ve küçük harfe duyarlı. Komutları yazdıktan sonra da noktalı virgül koymayı unutmuyoruz. Her zaman her komuttan sonra konulmaz fakat zamanla nereye konulup konmayacağını anlayacaksınız.
  Eğer dış dünyadan içeri bir bilgi almak istiyorsak;
 pinMode(ayarlanmak istenilen pinin numarası, INPUT); komutunu yazmamız gerekir.

  Döngünün içindeki kodlara geçecek olursak;
  Bir pini lojik 1(5V) yada lojik 0 (0V) yapmak için yani bir ledi yakmak için digitalWrite komutunu kullanılırız.

digitalWrite(ayarlanacak pin numarası, HIGH); Pine lojik 1 verir.
digitalWrite(ayarlanacak pin numarası, LOW); Pine lojik 0 verir.

Delay komutu ise gecikme fonksiyonudur. Parantez içerisine milisaniye cinsinden parametre alır. Yani parantez içine yazılan milisaniye kadar gecikme sağlar.

delay(1000); 1 Saniye gecikme verir.


Yukarıda kod penceresi içinde verdiğim kodları kopyalayıp derleyicimize yapıştırıyoruz.








 Daha sonra yukarıdan Araçlar sekmesinden arduino kartımızın modelini ve bağlı olduğu portu seçiyoruz. Sol üstte bulunan tik işaretine tıklayarak kodumuzu derliyoruz ve ok işaretine tıklayarak da kodumuzu kartımıza yüklüyoruz. Kod yüklendikten sonra ışığımız 1'er saniye aralıklarla yanıp sönecektir. Böylelikle arduino serimizin ilk bölümünün sonuna gelmiş olduk. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Pratik Bilgi: Ethernet Kablosu İle İki Bilgisayar Arasında Veri Aktarımı

Asal Sayı Algoritması